Synergie
332
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-332,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-atlanticmiles,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Zeiljacht Synergie

Drijvend huis

Een donkerblauwe lening
Mocht je na het lezen van #wegaan denken: die zijn gek geworden. Er is iemand die nog veel gekker is. Namelijk René. Vader van Guus en eigenaar van Synergie, het zeiljacht waar wij de oceaan mee willen oversteken. Zo’n 15 jaar geleden kocht hij het schip om hier korte en lange zeiltochten mee te maken. Tijdens zomervakanties werden Engeland, Schotland, de West-Europese kust en Scandinavië aangedaan. Daarnaast heeft René in drie maanden een rondje ‘Azoren’ gemaakt, maar van ‘een rondje Carieb’ is het nooit gekomen. Des te meer bijzonder dus dat wij zijn zeiljacht, zijn grote passie, mee mogen nemen voor ‘onze’ grote trip. Wij kijken er naar uit de échte kapitein te ontvangen als opstapper.

Synergie
Synergie is de naam van het schip en betekent vrij vertaald: ‘Het geheel is meer dan de som der delen’. Toen de inmiddels 20-jarige jongedame werd aangekocht was ze pas 5 jaar oud. Het ruim 11 meter lange schip, een Breehorn 37, is gebouwd op de gelijknamige werf in het Friese Woudsend. Tot op de dag van vandaag maken zij deze schepen volledig naar de wensen van de koper, maar fungeren zij ook als vraagbaak voor schipgerelateerde problemen van huidige eigenaars. Het oceaanwaardige schip is een Koopmans ontwerp, dat wordt gekenmerkt door zijn klassieke uitstraling, goede zeileigenschappen en comfort. Met twee kajuiten is er slaapruimte voor 4 personen, maar tijdens lange overtochten slapen wij op de banken in het midden van de boot. Tijdens het zeilen is dit het meest stabiele punt en bovendien kunnen we hier ‘slingerzeiltjes’ ophangen zodat een flinke golf ons niet het bed uit rolt.

Aangepaste uitrusting
In de afgelopen jaren is er doorlopend onderhoud gepleegd en is het schip veelal eigenhandig geoptimaliseerd, Guus kent de boot dan ook van onder tot boven. Met het oog op ons rondje ‘Atlantische Oceaan’ zijn er een aantal extra aanpassingen gedaan, waardoor het schip nu in topconditie verkeerd. Zo zijn de stagen vervangen, is het ankergerei uitgebreid en zijn we volledig zelfvoorzienend in stroom dankzij zonnepanelen en een windmolen. Daarnaast is er een bimini (zonnetent) geplaatst over de kuip die ons beschermt tegen overmatig UV. De enige reden om af en toe een haven aan te doen, is het tanken van (350 liter) water. Vanaf ankerplaatsen kunnen we gemakkelijk aan wal komen met de rubber bijboot.